Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Ευτυχισμένοι… εκ γενετής οι Δανοί

 

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, οι Δανοί έχουν την ευτυχία γραμμένη στο DNA τους, καθώς κουβαλούν μια συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου που σχετίζεται με τον έλεγχο των επιπέδων της σεροτονίνης – της χημικής ουσίας της ευτυχίας.
Αναλύοντας δεδομένα πολιτών από 131 χώρες, οι ειδικοί είδαν ότι οι Δανοί ήταν εκείνοι που εμφανίζονταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της ευτυχίας, καθώς δήλωναν συχνά ότι νιώθουν ευτυχισμένοι με τη ζωή που κάνουν.

Πριν από έναν χρόνο, εξετάζοντας στοιχεία γύρω από τη ζωή σε 156 χώρες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε κατονομάσει τη Δανία ως την πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη με μέσο «σκορ» ικανοποίησης των πολιτών που άγγιζε το 7,69/10. Αμέσως μετά, ακολουθούσαν η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ισλανδία και η Αυστραλία. Η Ελλάδα βρισκόταν στην 70η θέση με βαθμολογία που έφτανε το 5,43/10.

Οι Βρετανοί επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο γιατί οι Δανοί σκαρφαλώνουν συχνά στην κορυφή της παγκόσμιας ευτυχίας. Βάσει των ευρημάτων τους, αυτή κρύβεται μάλλον στο DNA τους.

Γονιδιακή ευτυχία

Αρχικά οι επιστήμονες εντόπισαν έναν συσχετισμό ανάμεσα στη «γενετική» απόσταση από τη Δανία και στην ευημερία. Στη συνέχεια είδαν ότι η μόνιμη ευτυχία των Δανών ενδεχομένως να συνδέεται με μια συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου που επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη διάθεση.

«Εξετάζοντας την υπάρχουσα βιβλιογραφία, εντοπίσαμε στοιχεία προηγούμενων μελετών βάσει των οποίων υπήρχε ένας συσχετισμός ανάμεσα στη «μακριά» και στην “κοντή” παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου και στην πιθανότητα εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, η “κοντή” παραλλαγή φάνηκε να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού και χαμηλή ικανοποίηση γύρω από τη ζωή σε σχέση με τη «μακριά». Όλως παραδόξως, η Δανία και η Ολλανδία συγκέντρωναν τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών με τη γονιδιακή παραλλαγή της… δυστυχίας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γιουτζένιο Πρότο.

«Ενδεχομένως το γενετικό προφίλ των πολιτών να μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα επίπεδα της παγκόσμιας ευημερίας. Παρόλα αυτά, τα νέα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω έρευνας, καθώς οι οικονομολόγοι και οι κοινωνιολόγο οφείλουν πλέον να λαμβάνουν τον ρόλο των γονιδιακών παραλλαγών σε έναν πληθυσμό περισσότερο υπόψη» εξηγεί από την πλευρά του ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης δρ Άντριου Όσγουολντ. πηγή: tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου