Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Αναψυκτικό 200 ετών βρέθηκε στη Βαλτική

 
 
Πολωνοί αρχαιολόγοι ανέσυραν ένα από τα παλαιότερα ανέπαφα μπουκάλια αναψυκτικού στον κόσμο, από ένα ναυάγιο που βρίσκεται στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας.
Ακόμα σφραγισμένο με το φελλό, το τέλεια διατηρημένο κεραμικό μπουκάλι κατασκευάστηκε μεταξύ του 1806 και του 1830 και αποτελεί το παλαιότερο αναψυκτικό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ευρώπη. Η φιάλη 30 εκατοστών, βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών σε ένα ναυάγιο που βρίσκεται σε βάθος περίπου 12 μέτρων στον κόλπο Γκντάνσκ, κοντά στις ακτές της Πολωνίας.

Λίγα είναι γνωστά για το ναυάγιο. Οι αρχαιολόγοι το ονόμασαν F-33-31 ή "Głazik", που σημαίνει ογκόλιθοι στην πολωνική γλώσσα. Πράγματι, το φορτίο του από μεγάλες πέτρες υποδηλώνει ότι το σκάφος πιθανότατα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής.

Μέχρι στιγμής, το κεραμικό μπουκάλι είναι το πιο πολύτιμο εύρημα που ανακτήθηκε από το ναυάγιο. «Μάλλον έχουμε βρει το παλαιότερο μπουκάλι με φελλό στην Ευρώπη» δήλωσε ο Τόμασζ Μπεντναρζ υποβρύχιος αρχαιολόγος του Διεθνούς Θαλάσσιου Μουσείου Γκντανσκ, μιλώντας στο Discovery News.

Τα φυσικό ανθρακούχο νερό αναβλύζει από πηγές που ανακαλύφθηκαν το έτος 1000 στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς Taunus στη Γερμανία. Η πηγή αξιοποιούνταν πλήρως κατά τα μέσα του 19ου αιώνα. Πηγη: Thestival.gr
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου