Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ανακαλύφθηκε σκελετός ηλικίας 3.200 ετών με καρκίνο


Τον πλήρη σκελετό ενός άντρα που έζησε πριν από 3.200 χρόνια και πέθανε από καρκίνο αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη. Τα οστά, που ανήκουν σε έναν εύπορο άντρα ηλικίας 25-35 ετών, βρέθηκαν πέρυσι σε έναν τάφο στο Σουδάν, κοντά στον ποταμό Νείλο, και όπως διαπιστώθηκε έφεραν ενδείξεις μεταστατικού καρκίνου.

Περαιτέρω αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρωτοπαθής εστία του καρκίνου ήταν ένας όγκος των μαλακών μορίων που είχε εξαπλωθεί σε μεγάλα τμήματα του σώματος του νεαρού άνδρα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι η παλαιότερη περίπτωση μεταστατικού καρκίνου που έχει βρεθεί ποτέ.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoSOne» επιστήμονες από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Durham και το Βρετανικό Μουσείο, η ανακάλυψή τους μπορεί να συμβάλλει στην διερεύνηση των αιτιών του καρκίνου στους αρχαίους χρόνους και να παράσχει πολύτιμες ενδείξεις για την εξέλιξη του καρκίνου.

Αν και ο καρκίνος αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στην σύγχρονη εποχή, είναι εξαιρετικά σπάνιος στα αρχαιολογικά ευρήματα σε σύγκριση με άλλες ασθένειες. Γι’ αυτό πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αποτελεί «προϊόν» του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Ωστόσο ο σκελετός του Σουδάν υποδηλώνει ότι ο καρκίνος υπήρχε στην Κοιλάδα του Νείλου το 1200 π.Χ.

«Ο σκελετός αυτός μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πολλά για την σχεδόν άγνωστη ιστορία του καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μικαέλα Μπίντερ.

«Οι ενδείξεις για ύπαρξη καρκίνου πριν από την πρώτη χιλιετία μ.Χ. είναι ελάχιστες και γι’ αυτό κάθε εύρημα εκείνης της περιόδου είναι εξαιρετικά σημαντικό», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε η δρ Μπίντερ, οι αλλοιώσεις στα οστά που εντοπίστηκαν συνάδουν με εκείνες που προκαλεί το μεταστατικό καρκίνωμα των μαλακών μορίων, αλλά αδύνατον να εντοπιστεί η ακριβής θέση του πρωτοπαθούς καρκίνου.

Οι επιστήμονες του Durham κατέγραψαν αναλυτικά τις μεταστάσεις στις κλείδες, τις ωμοπλάτες, τα βραχιόνια οστά, τους σπονδύλους, τις πλευρές, την πύελο και τα μηριαία οστά του σκελετού, χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Όσον αφορά την αιτία του καρκίνου στον αρχαίο άντρα, οι ερευνητές μόνον εικασίες μπορούν να κάνουν. Είναι πιθανό να οφείλεται σε γενετικά αίτια, σε λοίμωξη από παράσιτο ή να προκλήθηκε από καρκινογόνα, όπως ο καπνός από την καύση ξύλων.

Έως την εποχή μας, λ.χ., η παρασιτική λοίμωξη σχιστοσωμίαση είναι αιτία καρκίνου της ουροδόχου κύστεως και του μαστού στους άντρες που κατοικούν στην περιοχή του Σουδάν όπου βρέθηκε ο σκελετός.

Πληροφορίες: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου