Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Τζορτζ Κλούνεϊ: Τα μνημεία πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα

 

 Υπέρ της επιστροφής των αρχαίων μνημείων στην Ελλάδα δήλωσε ο Τζορτζ Κλούνεϊ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της τελευταίας ταινίας του, «Μνημείων άνδρες», το Σάββατο το μεσημέρι.
Η πολεμική περιπέτεια αναφέρεται στην προσπάθεια μιας ομάδας ιστορικών και επιστημόνων των συμμαχικών δυνάμεσων να πάρουν πίσω τους θησαυρούς των έργων Τέχνης που έκλεψαν οι ναζιστές κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμουπροκειμένου να τα καταστρέωουν σε περίπτωση που χάσουν τον πόλεμο. Η ομάδα που δεν έχει στρατιωτική εμπειρία θα πρέπει να εκπαιδευτεί και να μπει στην πρώτη γραμμή τουμ πυρός...


«Εχετε πολύ καλά επιχειρήματα για να στηρίξετε την υπόθεση της επιστροφής στην Ελλάδα των μνημείων τα οποία σας ανήκουν» είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης απαντωντας στην τελευταία ερώτηση που του τέθηκε στην συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο όταν του ζητήθηκε να κάνει μια πρόταση για το πως θα μπορούσαν τα μνημεία να επιστραφού, ο Κλουνεϊ απάντησε «δεν είμαι και τόσο καλός στις προτάσεις».

Το «Μνημείων άνδρες» έχει την μορφή μιας κλασικής αμερικανικής πολεμικής περιπέτειας και δεν είναι καθόλου τυχαίο που μερικές από τις αγαπημένες ταινίες του ηθοποιού και σκηνοθέτη ανήκουν σε αυτό το είδος. Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στα «Κανόνια του Ναβαρόνε», στην «Μεγάλη απόδραση» και στους «Ηρωες με βρώμικα χέρια», ταινίες που αγάπησε από τότε που τις είδε για πρώτη φορά, όταν ήταν ακόμη παιδί.

Σε ότι αφορά την δημιουργία του «Μνημείων άνδρες» όμως, όλα ξεκίνησαν από την στιγμή που ο σεναριογράφος Γκραντ Χέσλοφ διάβασε το ομότιτλο, ιστορικό βιβλίο στο οποίο στηρίζεται το σενάριο που εντέλει γράφηκε. Ο Χέσλοφ το πρότεινε αμέσως στον Κλούνεϊ και ενώ εκείνος δέχθηκε, το δύσκολο ήταν να πείσει την 20th Century Fox. «Ειναι πολύ δύσκολο να πείσεις ένα μεγάλο στούντιο να χρηματοδοτήσει μια ταινία για την Τέχνη» είπε. «Εμείς είμασταν τυχεροί.»

Μαζί του στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου ήταν σχεδόν όλοι οι βασικοί ηθοποιοί του «Μνημείων άνδρες» ανάμεσα στους οποίους ο Ματ Ντέιμον, ο Τζον Γκούντμαν και ο Μπιλ Μάρεϊ. Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό όλοι οι υπόλοιποι πλην του Κλούνεϊ μίλησαν από ελάχιστα ως καθόλου.

Και όπως επίσης ήταν φυσικό, συνέντευξη Τύπου με Τζορτζ Κλούνεϊ και να λείπει η πλάκα δεν γίνεται. Κάποια στιγμή όλοι μαζί άρχισαν να σφυρίζουν το εμβατήριο που ακούγεται στην ταινία, ενώ όταν κάποια δημοσιογράφος είπε ότι ο Ντέιμον δείχνει πολύ φρέσκος για την ηλικία του, εκείνος γύρισε και είπε ότι «ο Τζορτζ κάνει τους εβδομηντάρηδες να νιώθουν υπερήφανοι.»

Η ταινία «Μνημείων άνδρες» ανοίγει στην Ελλάδα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου. Πηγή: To Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου